Author Topic: Reduce lag with borders and pre-generating world (Larger servers)  (Read 1087 times)

crazy

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *******
  • Posts: 393
  • Karma: +6/-0
    • View Profile
    • STIPE website (This one!)
Tweak Tip:

For large servers consisting of 15 consecutive players or more, it is advisable to create a world border and optionally fill inside the border of pre-generated chunks. (See plugin link at bottom)

This prevents players from exploring too far, forcing new chunks to generate and cause a momentary lag. However, the downside of pre-generating worlds is the large amount of disk space consumption it can take. While STIPE has no limits on disk space, we advise not to grow your minecraft world too big as it makes it difficult to make backups for yourself and via our own backup systems.

Ideally, we recommend not to let your world grow more than 1GB per every 15 players online at the same time.

Here is an example of how large the storage size of your world becomes when you pre-generate.

l   w      
5000x5000    =1.6    GB  (recommended max size or less)
10000x10000    =6.4    GB
15000x15000    =14    GB (not recommended beyond this point)
20000x20000    =25    GB
25000x25000    =38    GB
30000x30000    =55    GB
35000x35000    =75    GB
40000x40000    =99    GB
45000x45000    =125   GB
50000x50000    =154   GB
55000x55000    =186   GB
60000x60000    =221   GB


Plugin you can use to create and pre-generate:
WorldBorder - https://www.spigotmc.org/resources/worldborder.60905/

World Border - 1.15, 1.16 https://www.spigotmc.org/resources/worldborder-1-15.80466/
« Last Edit: 04 July 2021, 14:45:02 by sirjorge »

gmorry
  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Cool post and exactly what Ive been looking for, its something id like to do for a new server setup, expecially seeing one player on the last setup decided to just go as far as he could, but also preloading the chunks just makes sense to improve preformance of the server.

I had a look at the Plugin, the first thing I see is big Red text "NOTE: This plugin is no longer being supported", and I notice it dosn't support anything past 1.14, any suggestions on how to do this on a newer setup?

Techman

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 84
  • Karma: +1/-0
  • 6 Years with Stipe!
    • View Profile
There is a forked version available for 1.15+
https://www.spigotmc.org/resources/worldborder-1-15.80466/

It's a great way to reduce lag, I used it almost every time I created a server. But the new Ryzen CPU's on Stipes Premium servers load chunks faster than you could ever travel with no performance hit ;)
« Last Edit: 23 March 2021, 21:57:40 by Techman »

sirjorge

  • Support Engineer
  • Administrator
  • Jr. Member
  • *******
  • Posts: 88
  • Karma: +0/-0
  • Don't touch my blocks
    • View Profile
There is a forked version available for 1.15+
https://www.spigotmc.org/resources/worldborder-1-15.80466/

Thanks for that! Don't know how we missed that.